- Amerikaanse importheffingen voor Chinese producten gaan per direct omhoog naar 125 procent, dat schrijft president Donald Trump op Truth Social.
- Eerder op woensdag verhoogde China z’n importheffing op producten uit de Verenigde Staten van 34 procent naar 84 procent.
- China zwoer eerder deze week “tot het einde te vechten” tegen Amerikaanse importheffingen
- Lees ook: Trump verhoogt totale importtarief China naar 104% – beurzen VS zakken weer in
De Amerikaanse president Donald Trump heeft per direct de importheffingen voor China verhoogd naar 125 procent. Dat meldt hij op zijn socialmediaplatform Truth Social.
Hij schrijft in zijn bericht dat China “gebrek aan respect” heeft getoond voor de wereldmarkten. “Hopelijk zal China in de nabije toekomst inzien dat de dagen waarin ze de VS en andere landen konden uitbuiten, niet langer houdbaar of aanvaardbaar zijn”, aldus Trump.
China’s importheffingen voor VS op 84 procent
China verhoogde eerder op woensdag de importheffing op producten uit de Verenigde Staten van 34 procent naar 84 procent. Dat maakte de regering in Beijing bekend in een verklaring.
De stap volgde op een verhoging van de Amerikaanse importheffingen voor Chinese goederen naar 104 procent. Dat maakte het Witte Huis dinsdag bekend.
De nieuwe, hogere tarieven van China gaan vanaf donderdag gelden. Ook komen zes Amerikaanse bedrijven of personen op een lijst van onbetrouwbare organisaties. Daarnaast komen er twaalf bedrijven uit de VS op een lijst voor exportcontroles, wat betekent dat een vergunning nodig is in China om aan ze te verkopen.
China wil niet toegeven aan dreigtactieken van Trump bij importheffingen
Het Aziatische land, de op een na grootste economie ter wereld, zwoer eerder deze week "tot het einde te vechten" tegen Amerikaanse importheffingen. De tegenreactie is een nieuwe escalerende stap in de handelsoorlog, die begon na de bekendmaking van tal van importheffingen door de Amerikaanse president Donald Trump.
Trump ziet het handelstekort van de VS in goederen als groot nadeel. Met heffingen zegt hij weer productie naar de VS te willen halen, maar onder economen en beleggers neemt de angst voor economische krimp en sterkere prijsstijgingen door de heffingen toe.